Svatební dort krok za krokem

Pro šikovné hospodyňky přinášíme recept na patrový svatební dort.

Krok za krokem Vás provedeme jeho přípravou.

Pojďme na to ....

 

 

Svatební dort krok za krokem

Svatební dort krok za krokem

 

Suroviny

- na tmavý korpus: 500g Sandra komplet tmavá směs na korpus, 300g voda

- na světlý korpus: 250g Sandra komplet světlá směs na korpus, 150g voda

- na dortový krém základní: 700g Margarín Zela Delikatess, 150g cukr moučka, 195g Pudingový prášek, 80g cukr, 1500g mléko

- na ochucení základního dortového krému: 3-4 polévkové lžíce ochucovací pasta karamel, 2-3 polévkové lžíce ochucovací pasta pistácie

- ovocná vložka: 500g višně v gelu, 250g maliny v gelu

- na obvodový krém: 1,5kg Margarín Zela Delikatess, 2kg cukr moučka, 10g Prášková běloba Sugarflair, 1 kapka Barva Food Colours v tubě, Violet

- na bílé kytičky: 250g Renshaw Modelovací hmota na květy (lze nahradit hmotou Smarftlex Flower)

 

 

Pomůcky

otevírací forma průměr 24 cm a 20 cm, dortové výztuže, cukrářský sáček jednorázový, podložka do mezipatra 20cm, ozdobný tác pro prezentaci hotového dortu průměr 30 cm, pečící papír, pístový vypichovač kulatý květ, roztírací nůž, silikonový vál, rozvalovací váleček.

 

 

Pracovní postup

 

Příprava tmavého korpusu:

500g směsi na tmavý korpus smícháme s 300ml vody a necháme 5 minut odpočinout. Poté šleháme asi 7 minut na nejvyšší otáčky šlehacího stroje. Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 24 cm, které jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme při 160°C asi 30 minut.

Příprava světlého korpusu:

250g směsi na světlý korpus smícháme se 150ml vody a necháme 5 minut odpočinout. Poté šleháme 7 minut na nejvyšší otáčky šlehacího stroje. Těsto nalijeme do formy o průměru 20cm, vyložené pečícím papírem, a pečeme 30 minut při 160°C.

příprava korpusu

 

 

Příprava základního krému:

Pudingový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v 1/3 mléka. Zbývající 2/3 mléka přivedeme k varu a přidáme směs pudingu a cukru. Provaříme asi 3 minuty, odstavíme a hrnec zakryjeme potravinářskou fólií, aby na pudingu nevznikl škraloup a necháme vychladnout. Změklou Zelu Delikatess ušleháme s moučkovým cukrem. Postupně zašleháváme již prošlehaný vychlazený puding a necháme vyšlehat do hladké konzistence. Základní krém si rozdělíme do 2 misek - 2/3 do jedné a 1/3 krému do druhé misky. 

Příprava karamelového krému:

2/3 základního krému vložíme do mísy šlehacího stroje, přidáme 3-4 polévkové lžíce ochucovací karamelové pasty a promícháme protínačkou.

Příprava pistáciového krému:

1/3 základního krému a 2-3 polévkové lžíce ochucovací pistáciové pasty promícháme protínačkou v el. stroji.

příprava krému

 

 

Promazávání korpusů

Tmavý piškot:

oba tmavé korpusy rozřízneme dortovým kráječem, každý na 2 pláty - získáme tak celkem 4 tmavé pláty. Karamelovým krémem naplníme cukrářský sáček, odstřihneme špičku a aplikujeme slabou vrstvu karamelového krému na povrch plátu a vytvoříme také obvodový rantl. Do takto připraveného místa vložíme višně v gelu - asi 3-4 polévkové lžíce a zaplníme opět karamelovým krémem. Takto postupujeme také u dalších dvou plátů. Poslední plát jen pomažeme karamelovým krémem po celém dortu. Hotový obmazaný dort vložíme do potravinářské fólie a vložíme opět do zavřené dortové formy a necháme řádně vychladit.

Světlý piškot:

světlý korpus rozřízneme dortovým kráječem na 3 pláty. Pistáciový krém vložíme do cukrářského sáčku, odstřihneme špičku a vrstvíme tence na první plát. Pistáciovým krémem vytvoříme obvodový rantl pro umístění 3-4 lžic malin v gelu. Povrch malin opět zamázneme krémem. Takto opakujeme také na druhý plát. Třetí plát jen pomažeme krémem, a to po celém povrchu dortu. Celý obmazaný dort zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do uzavřené dortové formy. Necháme ideálně přes noc vychladit.

plnění korpusů

Obvodový krém

Změklou Zelu Delikatess umícháme protínačkou s moučkovým cukrem do hladké, nadýchané konzistence. Poté přidáme práškovou bělobu a malou kapičku fialové barvy (stačí jen párátko namočit do fialové barvy a otřeme do krému). Tím získá krém bělejší barvu. Postup s fialovou barvou lze opakovat do požadovaného odstínu. Ale pozor na přílišné množství fialové barvy, která by mohla krém obarvit do růžového nádechu.

krém obvodový

 

Kompletace

Karamelový dort položíme na ozdobnou stříbrnou podložku a zapíchneme do něho 4 výztuže, které zastřihneme podle výšky dortu. Na takto připravený dort položíme pistáciový dort umístěný na vynášecí podložce zabalené do potravinářské fólie. Do cukrářské sáčku vložíme obvodový krém, ustřihneme špičku a aplikujeme na celý povrch dortu dostatečnou vrstvu, kterou následně uhladíme stěrkou (cukrářskou kartou, roztíracím nožem). Necháme lehce vychladit a doplníme jedlými květy, které je zlehka zatlačíme do krému. Opět necháme vychladit.

komletace

Výroba jedlých květů

Květy si vyrobíme několik dnů předem a uchováváme je uzavřené v krabičce na suchém místě (ne v chladničce). Modelovací hmotu řádně propracujeme na pracovní ploše, aby získala měkkou a hladkou konzistenci. Poté ji rozválíme na plát tenký asi 3-5 mm, ze kterého vykrajujeme pístovým vypichovačem kulaté květy. Ty necháme při pokojové teplotě schnout asi 1-2 dny.

 

 řez

Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!