Ganáž - podkladový krém pod potahovací hmoty

ganáž na cupcake   

Recept na ganáž (podkladový krém pod cukrářské hmoty)

 

600 g bílé čokolády

200 ml živočišné šlehačky

 

Postup: šlehačku přivedeme k varu a přelijeme jí čokoládu (pokud použijete tabulkovou čokoládu, pak se musí nalámat na malé kousky) tak, aby byla čokoláda celá ponořená; a necháme několik minut působit. Asi po 5ti minutách hmotu vymícháme metličkou do hladka a necháme do druhého dne odstát. Poté můžeme ještě našlehat, aby krém byl hladký a nadýchaný. Takto hotovým krémem potřeme povrch dortu, necháme zatuhnout a poté můžeme potahovat...

 

Varianty s ostatními druhy čokolády-

  • dávkování na 200 ml šlehačky:

 

mléčná čokoláda: 500 g

hořká čokoláda: 400 g

 

Postup je stejný, jako u bílé čokolády

 

Tento krém můžeme použít také ke zdobení cupcaků, či jako dortovou náplň.

 

Náš tip:

pokud potřebujeme čokoládu ochutit oříšky, skořicí, ochucovací pastou, či slabým alkoholem, doporučuje se přísady přidat ještě k tuhé k čokoládě, a pak teprve přelít horkou šlehačkou.

 

Velmi chutný je také podkladový krém ušlehaný

z másla a kondenzovaného mléka,

a to v poměru 250 g másla a cca 390 g kondenzovaného mléka

(1 plechovka). Obě suroviny šleháme do hladké konzistence