Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NOVINKY

arr3SLEVA PRO VÁS!!!Vážení zákazníci, od 1. února 2017 jsme nastavili automatický věrnostní systém pro všechny... arr3UPOZORNĚNÍ - OBRÁZKY Z JEDLÉ HMOTY  Vážení zákazníci, zvažte nutnost objednávání obrázků a cukrových pásek z jedlé hmoty v mrazivých... arr3POŠTOVNÉ ZDARMA od 1500 KčPři objednávce nad 1500 Kč Vám nebudeme účtovat poštovné - balík do ruky, a to při volbě platby...

ZBOŽÍ V AKCI

Naše cena 95 Kč
skladem
Naše cena 27 Kč
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

Naše cena 223 Kč
skladem
Naše cena 989 Kč
skladem
Naše cena 95 Kč
skladem

04. 11. 2011 | RADY A INFORMACE

Kvalitní české čaje

OVOCNÉ ČAJE

 

První zmínky o ovocném čaji se vyskytly již ve středověku. Dnes spotřeba roste každým rokem, a nechává za sebou neméně známý zelený a černý čaj. Není tedy divu, že je součástí naší domácnosti a pokládá se za jeden z nejoblíbenějších čajů vůbec. Lidé jej vyhledávají převážně pro sladkou chuť, výrazné aroma, snadnou dostupnost a příznivou cenu.

Nejedná se však o tradiční čaj pocházející z čajovníku. Neobsahuje tein, kofein a jiné povzbuzující látky. Vychutnávat si ho tedy mohou bez omezení těhotné ženy, i malé děti.

Čaj by se měl skladovat v temnu a chladu. Snadno totiž pohlcuje vlhkost a jeho životnost dosahuje maximálně osmnácti měsíců. Čím čerstvější, tím lepší.

Ovocný čaj si získal své příznivce i díky jednoduché a rychlé přípravě. Zalévá se pouzevroucí vodou a několik minut se nechává vyluhovat. Pro zvýraznění chuti jemně osladíme medem, či cukrem. Vhodný je také k přípravě ledového čaje se špetkou limetky, máty, nebo sirupu.

V dnešní době se často připravují tzv. pečené ovocné čaje. Základem jsou pravé kousky ovoce, které se nakládají do koření s cukrem, nebo fruktózou. Při tepelné úpravě mírně karamelizují a získávají ještě výraznější chuť sladkého ovoce. V zimních měsících pak v kombinaci s alkoholem krásně zahřejí. K dostání jsou také ve formě sypaných čajů, anebo nejčastěji používanou variantou sáčkových, jednotlivě balených.

Čtyři ingredience tvoří základ kvalitního ovocného čaje - ibišek, pomerančová kůra, šípek a jablka. Šípek působí příznivě pro organismus, a také jako prevence proti chřipce a nachlazení. Jablka pak dodávají typicky nasládlou chuť. Pomerančová kůra vpouští do čaje svou nahořklou chuť, a ibišek jej zabarvuje červenou barvou.

Tento druh čaje vzniká aromatizováním, což znamená přidáváním aromát do struktury čajové směsi. Vznikají tak jedinečné kombinace exotických plodů ovoce, guarany, skořice, vanilky, bylinek, citronu, bezu, karamelu a jiných nezvyklých příchutí, které jsou dnes běžně k dostání.

Díky těmto experimentům si ho lidé na celém světě oblíbili. A tak v něm nalézáme chuť, která se snoubí s nezaměnitelnou vůní v každém doušku ovocného čaje.