Jak pracovat s formou na čokoládu

 

Zakoupili jste si formu na čokoládu a chcete mít pralinky tak dokonalé, jako od profesionála?

Zkuste se řídit našimi radami.

 

Před samotným plněním formy čokoládou si musíme uvědomit a přichystat následující:

  • forma na čokoládu musí být dokonale suchá, aby se pralinky pohodlně vyklopily z formy ven
  • čokoláda musí být rozpuštěna a následně temperována na požadovanou teplotu - hořká čokoláda musí mít při aplikaci do formy 33°C a mléčná čokoláda s bílou čokoládu musí mít 31°C
  • připravíme si pevnou podložku (nejlépe malé kuchyňské prkénko), na které položíme formu a bude nám sloužit k přenášení formy do chladničky a k manipulaci s formou
  • připravíme si cukrářský sáček (silikonový, nebo pevný plastový), do kterého budeme lít rozpuštěnou čokoládu a následně jím plnit formu

 

Příprava čokoládových pralinek bez náplně

Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do připravené suché formy, formou poklepeme o pracovní desku, přebytečnou čokoládu otřeme stěrkou a vložíme do chladničky ztuhnout. Po zatuhnutí opatrně vyjmeme hotové pralinky z formy.

 

 

           

 

 

Příprava čokoládových pralinek s náplní

formu zaplníme rozehřátou čokoládou, necháme krátce zatuhnout (několik minut) a celý obsah vylijeme zpět do nádoby k ostatní tekuté čokoládě, takže nám zůstane uvnitř formy jen slabá krusta čokolády (obal pralinky) - okraje formy setřeme špachtlí, abychom na formě neměli přebytečnou čokoládu. Do krusty pralinky nastříkáme náplň dle chuti (můžeme také vložit kuličku marcipánu) - neplníme úplně k okraji formy, ale asi jen 1 mm pod ni. Opět necháme chvíli tuhnout v chladničce. Poté opět přelijeme čokoládou, podložkou poklepeme o pracovní desku, přebytečnou čokoládu otřeme špachtlí a vložíme do chladničky k zatuhnutí. Po zatuhnutí vyjmeme z formy hotové plněné pralinky.

 

Recept na pralinky s irským krémem najdete v sekci Naše recepty.

 

 Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!