Hruškový koláč do kulaté formy
Ať hledáte vláčný a šťavnatý dezert k odpolední kávě nebo potřebujete uniknout sychravému podzimnímu počasí, hruškový koláč je skvělou volbou. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a potřebujete jen několik základních ingrediencí.

Jak hrušky připravit a očistit
Hrušky jsou typickým podzimním ovocem, a skvěle se doplňují se sladkými, i slanými ingrediencemi. Pokud máte k dispozici hrušky s měkkou, pružnou a hladkou slupkou, můžete ji na ovoci bez obav ponechat. Pokud by však slupka byla tvrdá nebo zrnitá, je lepší hrušky při pečení oloupat.
Omyté, případně oloupané, hrušky překrojte na poloviny a odstraňte stopky a jádřince. Poté každou polovinu nakrájejte na tenké plátky.
Jak vybrat formu na pečení
Aby se koláč povedl přesně podle vašich představ, je důležité zvolit vhodnou formu na pečení. Pro tento recept je ideální kulatá forma o průměru 28–30 cm. Vybrat si můžete z klasických plechových forem, ocelových forem nebo forem ze silikonu, které není nutné vymazávat.
Recept na hruškový koláč
Ingredience
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 40 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na ovocnou náplň:
- 4–5 kusů zralejších hrušek
- trochu citronové šťávy
- 2 lžíce másla
- 1 skořicový cukr
+ případně máslo a mouku na vysypání formy
Postup
- Ve větší míse smíchejte prosátou hladkou mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo a vejce.
- Rukama, nebo za pomoci kuchyňského robota, vypracujte nelepivé těsto.
- Hotové těsto zabalte do folie a nechte 20–30 minut odpočinout v lednici.
- Hrušky očistěte, zbavte jádřinců, případně oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zakápněte citronovou šťávou.
- Na pánvi si rozehřejte máslo se skořicovým cukrem, vložte plátky hrušek a krátce je na másle orestujte aby změkly (stačí cca 2–3 minuty).
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kulatou pečící formu o průměru cca 28–30 cm si vymažte máslem a vysypejte moukou, případně ji také můžete vyložit pečícím papírem.
- Odpočinuté těsto rozválejte na placku, které je o trochu větší než průměr formy.
- Přeneste těsto do formy a prsty vytvarujte 2–3 cm vysoké okraje koláče.
- Jemně těsto propíchejte vidličkou.
- Na těsto vložte změklé hrušky s máslem a skořicí (včetně šťávy).
- Vložte do rozehřáté trouby a pečte 35–45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
- Vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout.
- Nakrájejte koláč na kousky a servírujte.
5 tipů, na které si dát při pečení koláče pozor
1. Optimální zralost ovoce
Hrušky by měly být zralé, ale ne přezrálé – příliš měkké hrušky by se mohly narušit finální strukturu koláče, protože hrozí, že se při pečení rozpadnou.
2. Krátká doba restování hrušek
Při restování hrušek s máslem a skořicovým cukrem je důležité dodržet krátkou dobu tepelné úpravy (2–3 minuty), jinak se hrušky začnou rozpadat.
3. Dostatečná doba pečení
Pokud koláč vytáhnete z trouby příliš brzy, může být ovoce nedostatečně propečené a těsto měkké a kašovité. Pečlivě proto sledujte změny barvy a struktury těsta při pečení, a dopřejte koláči dostatek času. V závislosti na pečící formě a typu trouby se může pečení protáhnout klidně na 50–60 minut.
4. Rozmočení těsta na dně
U koláčů s těstem a náplní se může spodek rozpadat. Abyste tomu předcházeli, předehřejte troubu opravdu naplno, dejte formu nejdříve níž do trouby a zvažte i krátké předpečení těsta (5–7 min).
5. Vychladnutí koláče před krájením
Aby se vám koláč při krájení nerozpadal, je důležité nechat jej dostatečně vychladnout. Hruškový koláč má vlhčí náplň a potřebuje delší čas, aby se střed usadil.
Voňavé nápoje k hruškovému koláči
Hruškový koláč si zaslouží doprovod, který podtrhne jeho jemnou chuť a vytvoří příjemně hřejivou atmosféru.
Hruškový čaj s medem a citronem
Tento lehký, uklidňující čaj s jemně ovocným aroma krásně doplní jakýkoli typ hruškového koláče. Hruška dodává přirozenou sladkost, citron nápoj příjemně projasní a med se postará o hladké, zaoblené dozvuky chuti. Jde o ideální volbu, pokud nechcete chuť koláče přehlušit příliš výrazným nápojem.
Ingredience (2 šálky):
- 1 zralá hruška
- 400 ml vody
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 menší kousek skořice (nebo špetka mleté)
Postup:
- Hrušku nakrájejte na malé kousky.
- Vložte ji do hrnce spolu se skořicí a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu a vařte 10–12 minut.
- Přeceďte, nechte lehce zchladnout a dochuťte medem a citronem.
Skořicové cappuccino
Skořicové cappuccino je skvělým doplňkem k hruškovému koláči. Jemná mléčná pěna se v něm propojí s aromatickým espressem a špetka skořice na povrchu celý nápoj provoní. Cappuccino zároveň vytvoří příjemnou kavárenskou atmosféru a hezky vyváží sladkost dezertu.
Ingredience (1 šálek):
- 1 porce espressa
- cca 120 ml našlehaného mléka
- špetka mleté skořice
Postup:
- Připravte espresso do šálku.
- Zahřejte mléko a napěňte ho do hladké, jemné pěny.
- Nalijte mléko do espressa.
- Povrch posypte špetkou skořice pro vůni i chuť.
Vanilkové latté
Vanilkové latté je hebké, krémové a velmi harmonické. Vanilka navazuje na sladké tóny koláče a dodává celé kombinaci jemný „dezertový“ charakter. Stačí pár kapek vanilkového extraktu či trochu vanilkového sirupu a z obyčejné kávy se stane elegantní, voňavý doprovod.
Ingredience (1 velký šálek):
- 1 porce espressa
- cca 200 ml mléka
- ½–1 lžička vanilkového sirupu nebo pár kapek vanilkového extraktu
Postup:
- Připravte espresso.
- Zahřejte mléko, přidejte vanilku a poté ho našlehejte do jemné pěny.
- Nalijte mléko do espressa a případně dochuťte další vanilkou podle chuti.
