info@hospodynkam.cz +420 773 509 080 (po-pá 8-17 hod.)
Potahování dortu - Hospodyňkám.cz
Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
07.08.2019
BARVY WILTON OPĚT SKLADEM
Vážení zákazníci, dlouho očekáváné barvy Wilton jsou opět v prodeji. Nový obal, nové složení... číst celé
02.08.2019
ZMĚNA BALENÍ SMARTFLEX VELVET MANDLE
Vážení zákazníci, informujeme vás o změně balení hmoty Smartflex Velvet. Postupně dojde ke změně ve výrobě u všech příchutí, a to z balení 1,4kg ... číst celé
11.06.2019
PŘEPRAVA POTRAVIN V HORKÝCH DNECH
Vážení zákazníci, zvažte nutnost objednávání čokoládových polev, ozdob, transfer fólií, či margarínu během letních měsíců. V horkých dnech může doj... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. VIDEONÁVODY
  4. Postup při potahování dortů
28.12.2010

Postup při potahování dortů

 

Před potahováním dortů je důležité mít dort dobře vychlazený, aby byl tuhý a potahovací hmota musí být vláčná, tedy přibližně 2-3 hodiny před potahováním by měla být při pokojové teplotě. Pokud by byla stále tuhá, je možné ji dát na několik málo sekund do mikrovlnné trouby (cca 5-10 sekund), aby povolila.

 

Poté se vyválí na plát cca 4-5 mm silný (pro začátečníky; zkušenější cukráři potahují s cca 2mm tloušťkou hmoty). Aby se hmota nelepila, můžeme ji podsypat speciálním cukrem, či bramborovým škrobem (moučkový cukr se nedoporučuje, neváže na sebe vlhkost a hmota by mohla v lednici z dortu stékat). Je dobré vyválet si hmotu na potravinářské fólii, na které se pak dobře přenáší na dort.

 

Před samotným potahováním musí být povrch dortu potřený krémem, který nesmí obsahovat vodu - tedy nevhodné jsou krémy s přídavkem šlehačky, tvarohu, či želatiny. Vhodná není ani marmeláda. Na všech těchto surovinách hmota mokvá a následně stéká z dortu. Je nutné nechat korpus potřený podkladovým krémem několik hodin chladit, aby dostatečně zatuhnul.

Vhodné podkladové krémy:

 

  • ušlehané máslo s moučkovým cukrem
  • máslo ušlehané s kondenzovaným mlékem v poměru 250g másla a 397g - 1 plechovka - kondenzovaného mléka)
  • ganáž z bílé čokolády (600g bílé čokolády se rozpustí ve 200ml šlehačky přivedené k varu. Nechá se odstát do druhého dne, poté se našlehá a potře korpus.)

 

Po nanesení hmoty na dort je dobré hmotu opatrně uhladit (nejlépe hladítkem na marcipán). Spoje mezi patry dortů a spodní okraje je možné ozdobit pomocí krimpovacích kleští. Někteří cukráři doporučují potřít povrch potaženého dortu alkoholem, aby se hmota leskla (na celkovou chuť hmoty prý alkohol nemá žádný vliv).

 

Skladování hotového dortu se doporučuje v maximálně vychlazené lednici, aby hmota netekla. K dortu můžete přidat také pytlíček s nevařenou rýží, která pohltí přebytečnou vlhkost.

 

 

 
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
NENECHTE SI UJÍT NAŠE NOVINKY
Facebook
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.