Vážení zákazníci, vzhledem k vysokému nárůstu objednávek se vyřízení vaší objednávky může zdržet o 3-5 pracovních dnů. Objednávejte s předstihem. Děkujeme.

Kynutá vánočka do formy

Pečení vánočky je rituál, který provoní celý dům a slibuje chvíle pohody. S trochou nadsázky jsou Vánoce bez vánočky jako pohádka bez šťastného konce. Její vůně, která se line bytem, je jedním z nejkrásnějších symbolů svátků. Pokud se bojíte složitého pletení, máme pro vás perfektní recept na vánočku do formy, která vám přípravu výrazně zjednoduší.

Vánočka do formy

Výběr formy na vánočku

Nejčastěji se setkáte se silikonovými a keramickými formami na vánočku, pojďme se tedy podívat na hlavní rozdíly. Silikonové formy jsou lehké, flexibilní a nepřilnavé, což znamená snadné vyklápění, rychlé čištění a možnost experimentovat s různými tvary – výsledná vánočka je však obvykle světlejší a spodní část méně zlatavá. Keramické formy naopak zajišťuje rovnoměrné propečení a krásně zlatavou kůrku díky lepší akumulaci tepla, ale vyžaduje pečlivé vymazání a vysypání, delší čas na vyklopení a opatrnější údržbu, protože nesnáší teplotní šoky a je vhodná spíše na ruční mytí.

Ingredience na vánočku do formy

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru (krystal nebo krupice)
  • 200 g másla, změklého
  • 150 ml plnotučného mléka (vlažného)
  • 4 žloutky
  • 12 g soli
  • 1 vanilkový lusk (dřeň) nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velký bio citron (kůra)
  • špetka muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
  • 2 lžíce rumu

Na omládek (rozjetí kvasnic):

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru (krystal nebo krupice)
  • 100 ml plnotučného mléka (vlažného)
  • 2 lžíce hladké mouky

Na dokončení:

  • 150 g rozinek, předem namočených v rumu
  • 100 g mandlí

Na vymazání a vysypání formy

  • Máslo nebo 100% ztužený rostlinný tuk
  • Mandlové lupínky

Recept na vánočku do formy

Příprava kvásku (omládku)

Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, 100 ml vlažného mléka a 2 lžíce hladké mouky. Vše rozmíchejte na hladkou kašičku. Přikryjte a nechte na teplém místě vzejít (cca 15 minut), dokud se nevytvoří hustá pěna a omládek nezdvojnásobí objem.

Založení těsta

Do velké mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, dřeň z vanilky a muškátový oříšek. Vše důkladně promíchejte, aby se koření a sůl rovnoměrně rozptýlily. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého vlijte vzešlý omládek, mléko, 4 žloutky a rum.

Hnětení (nejdůležitější fáze)

Začněte zpracovávat těsto. Jakmile se suroviny spojí, postupně přidávejte změklé máslo. Hnětení těsta (ručně nebo v robotu), by mělo trvat minimálně 15 minut. Nebojte se, že je těsto zpočátku lepivé, to je u bohatého těsta normální. Správně vypracované těsto bude na konci hladké, pružné, lesklé a bude se odlepovat od stěn mísy. Když kousek těsta natáhnete mezi prsty, vytvoří tenkou, průsvitnou blanku, která se netrhá.

První kynutí

Těsně před koncem hnětení přisypte dobře osušené rozinky a nasekané mandle. Nechte je jen krátce zapracovat (cca 30 sekund), aby se rovnoměrně rozptýlily. Z těsta vytvarujte bochánek, vložte ho do mísy lehce vymazané olejem, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Příprava formy

Zatímco těsto kyne, pečlivě vymažte formu na vánočku (nebo formu na chlebíček) změklým máslem nebo 100% tukem pomocí mašlovačky a nevynechejte jediný záhyb. Nakonec můžete formu vysypat mandlovými lupínky.

Druhé kynutí ve formě

Vykynuté těsto jemně propracujte s opatrně ho vložte do připravené formy. Přikryjte a nechte kynout dalších 45–80 minut, dokud viditelně nenabyde.

Pečení vánočky ve formě

Troubu předehřejte na 190 °C a vánočku pečte nejdříve cca 5-7 minut na 190–200 °C.  Poté snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 45–60 minut. Upečenou vánočku nechte 10–15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Tipy na dokonalou vánočku z formy

  1. Přečtěte si celý recept dvakrát. Než se čehokoli dotknete, musíte přesně vědět, co vás čeká.
  2. Máslo, vejce a mléko musí mít skutečně pokojovou teplotu (cca 21-23 °C). Studené suroviny zpomalí kynutí a zabrání správnému spojení tuků. Vyndejte je z lednice cca 2 hodiny předem.
  3. Ideální teplota mléka pro omládek je 35 °C. Pokud nemáte teploměr, použijte test malíčkem – mléko musí být příjemně teplé, ale v žádném případě nesmí pálit. Teplota nad 40 °C zabíjí kvasnice, příliš studené je neprobudí.
  4. Omládek musí viditelně „žít“. Musí vytvořit hustou, vysokou pěnu a zdvojnásobit objem. Pokud po 15-20 minutách jen líně bublá, nepokračujte. Droždí je slabé. Začněte znovu s novým, je to lepší než zkazit všechny ostatní suroviny.
  5. Doba hnětení (15 minut) je orientační, doporučujeme po hnětení vzít kousek těsta a opatrně ho natahovat mezi prsty. Musí vytvořit tenkou, průsvitnou blanku, skrz kterou prosvítá světlo, aniž by se hned trhala. Pokud se trhá, pokračujte v hnětení. Bez tohoto kroku nebude vánočka nikdy dokonale nadýchaná.
  6. Nikdy nevhazujte všechno máslo najednou, přidávejte ho po částech a vždy, až když je ta předchozí plně zapracovaná. Tím zajistíte, že se tuk dokonale spojí s těstem a vytvoří jemnou, vláčnou strukturu.
  7. Těsto potřebuje pro kynutí stabilní teplo (ideálně 25–28 °C) a bez průvanu. Skvělým místem je trouba s rozsvíceným světýlkem (ale vypnutá!) nebo mikrovlnka, do které dáte nejdříve na minutu ohřát hrnek s vodou (ten pak vyndejte a vložte mísu s těstem).
  8. Čas kynutí je jen odhad, správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj lehce píchnete pomoučeným prstem. Pokud se důlek vrací jen velmi pomalu a ne úplně, je vykynuto perfektně. Pokud se vrátí hned, potřebuje ještě čas. Pokud se celé propadne, je překynuté.
  9. Vyšší počáteční teplota (180 °C) dá vánočce šok, který způsobí rychlé nabytí objemu a následné snížení teploty (160 °C) zajistí, že se dokonale propeče i uvnitř, aniž by se na povrchu spálila.
  10. Jakmile má vánočka krásnou zlatohnědou barvu, která se vám líbí (obvykle po 20-25 minutách), volně ji přikryjte alobalem. Tím zabráníte dalšímu tmavnutí povrchu, zatímco se vnitřek dopéká.
  11. Zapíchněte dlouhou špejli do nejvyššího místa vánočky. Musí vyjít naprosto čistá a suchá. Pokud je na ní náznak vlhkého těsta, vraťte vánočku do trouby na dalších 5-10 minut a test opakujte.
  12. Po vytažení z trouby nechte vánočku 10-15 minut stát ve formě. Tím se mírně stáhne a půjde mnohem lépe vyklopit.
  13. Vánočku krájejte až po úplném vychladnutí. Pokud zakrojíte do teplé vánočky, srazí se a bude působit gumově“ Až po úplném vychladnutí na mřížce se struktura zpevní a odhalí svou dokonalou vláčnost.

Vánočku si můžete vychutnat jen tak namazanou máslem, s marmeládou, oříškovým máslem nebo medem. Uvařte si k ní dobrou kávu, čaj nebo horkou čokoládu a vychutnejte si sváteční chvíle pohody.

Naše kvalitní formy na pečení