Medovník
Medovník
Suroviny
na pláty: ořechovo-perníkové těsto 500 g, 55 ml vody, 3 polévkové lžíce medu, 7 vajec (možno nahradit 3 vejci a 3 polévkovými lžícemi oleje)
na krém: mléčná náplň 375 g, 260 ml vody, 190 g margarínu (nebo másla), 3 polévkové lžíce medu
na posypání: oříškový posyp na medovník cca 100-150 g
Pracovní postup: v míse ušleháme vejce, přidáme med, vodu a směs na ořechové těsto - vše šleháme 6 minut elektrickým šlehačem. Nastříháme si 8 ks pečícího papíru (délka cca 35 cm) - na každý papír nakreslíme fixou kruh o průměru 24 cm - můžeme obkreslit dortovou formu, či talíř. Papír otočíme popsanou stranou dolů (obrys bude prosvítat), na každý papír rozetřeme trochu těsta v tenké vrstvě, a to tak, aby kousíček přesahovalo nakreslený průměr. Poté postupně vkládáme do vyhřáté trouby (na 200°) a pečeme cca 8-10 minut. Pomocí dortové formy každý plát vykrojíme tak, aby všech 8 plátů mělo stejnou velikost.
Příprava krému: směs na mléčnou náplň rozmícháme metličkou s vodou a necháme 10 minut odpočinout. Změklý margarín ušleháme s medem a přidáme mléčnou náplň.
Vrstvení: spodní plát potřeme vrstvou mléčného krému a přiklopíme dalším plátem, který opět potřeme krémem. Celý postup opakujeme, dokud nepromažeme všechny pláty. Poslední plát také potřeme krémem, a to i po okrajích a celý dort posypeme oříškovým posypem (na boky použijte k aplikaci cukrářskou kartu). Pokud by se stalo, že během promazávání, budou pláty klouzat, stačí dát dort vždy na chvíli do lednice, krém ztuhne a pláty se nebudou hýbat.
Hotový dort necháme minimálně 2 dny (čím déle, tím je lepší) v chladničce. Dort bude mít v průměru 24 cm a bude vysoký 5 cm.
Dobrou chuť!