Rady pro začátečníky

 

Pokud máte alespoň trošku šikovné ruce a baví Vás pečení, vrhněte se do pečení domácích dortů a uvidíte, jak velká zábava to může být. Nejenže uděláte radost svým blízkým vlastnoručně vyrobenou dobrotou, ale také si vyčistíte hlavu od každodenních starostí.
 
Pečte s námi...
 
Pro první pečení doporučujeme nakoupit základní pomůcky: dortovou formužehličku na marcipán a pístový vypichovač. Toto jsou základní cukrářské pomůcky, se kterými upečete jakýkoli dort.
Náš tip - na vymazání formy použijte olej ve spreji - aplikace je jednoduchá, ruce zůstanou čisté.
 
Jak na to?
 
Upečeme si korpus. Nejoblíbenější je piškotový korpus, který se běžně používá. Korpus si upečeme den předem a necháme ho zakrytý utěrkou. Musí být odleželý, aby se při krájení nedrobil.
Korpus rozřízneme na 2 - 3 pláty (dle síly korpusu). K tomu je vhodný kráječ na dorty. Pokud ho nemáte, nezoufejte, postačí klasická nit (do středu boční stěny korpusu uděláme nožem drážku, do které navedeme nit - po celém obvodu - ve stejné výšce tak, abychom obsáhli celý obvod dortu - oba konce nitě budeme mít vedle sebe. Poté nit překřížíme - jako bychom chtěli udělat základ pro zavázání tkaničky, a utahováním nitě korpus přeřízneme).
 
Spodní patro korpusu přeneseme na dortový stojan (nejpraktičtější je otočný stojan), pomažeme marmeládou, nebo pokapeme sirupem (džusem) a potřeme vrstvou krému. Postup opakujeme, dokud nebudeme mít jednotlivá patra promazána. Poté pomažeme povrch korpusu krémem vyrobeným pouze z másla a moučkového cukru (jakákoli voda ve vrchním krému způsobí naleptávání potahovací hmoty).
Hotový pomazaný korpus řádně vychladíme po dobu několika hodin. Krém musí pevně ztuhnout.
 
Na pracovní desce (nejideálnější je silikonový vál) si řádně propracujeme potahovací hmotu, kterou poté můžeme probarvit. Doporučujeme odebrat malé množství hmoty, tu následně obarvit hodně sytým odstínem (daleko sytějším, nežli potřebujeme ve výsledku) a poté přidat zbylé množství hmoty. Výsledný odstín bude světlejší - přesně podle Vašich představ. Zjednodušíme si tak barvení, neboť nebudeme namáhavě propracovávat velké množství hmoty s barvou (výhodou je také menší zašpinění pracovní plochy).
 
Obarvenou hmotu vyválíme na plát silný cca 5-6 mm. Důležité je změřit si předem celý korpus (tedy změříme průměr korpusu a jeho výšku x 2 + 2-3 cm navíc). Příklad: formu o průměru 24 cm a výšce 7 cm budeme potahovat plátem o průměru 42 cm. Vyválený plát uhladíme hladítkem, a to ještě před jeho přenesením na korpus (přímo na pracovní desce) - vyhladí se tím veškeré nerovnosti. Poté ho opatrně přeneseme na vychlazený korpus - buď ho podebereme rukama, anebo přeneseme pomocí válečku. Pak už jen zbývá hmotu opatrně nahoře uhladit hladítkem a boční strany pomalu jakoby podsekávat rukou - přizvednout si hmotu jednou rukou a druhou rukou ve spodní části zahladit ke korpusu. Pokud se hmota roztrhne, navlhčíme si prsty a hmotu slepíme k sobě, uhladíme hladítkem. Přebytečnou hmotu odřízneme od podložky pryč, zůstane čistě potažený korpus.
 
Potahovací hmotu vyválíme na slabý plát a pístovým vypichovačem vykrajujeme požadované tvary, lepíme je na dort. Lepit můžeme vodou (lehčí a menší dílky), nebo speciálním jedlým lepidlem (pro větší motivy).
 
Povrch dortu je možné postříkat leskem ve spreji, anebo silným alkoholem. Dort se bude krásně lesknout.
 
Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!