Mrkvový dort (Carrot cake)

Vánoční radost na každém stole

Mrkvový dort je kulinářským zjevením, které oslavuje sladkost mrkve a bohatost vlašských ořechů v dokonale vláčném těstě. Tento dort je ideální volbou pro ty, kteří hledají méně sladkou, avšak bohatě chutnou variantu sladkého pečiva. Jeho příprava není náročná a výsledek stojí za to. Přinášíme vám jednoduchý, avšak osvědčený recept, který bude skvělým doplňkem vašeho vánočního stolu.

Mrkvov_dort_kola_mal_text

 

Ingredience pro těsto:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky vanilkového aroma nebo javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky skořice
  • 3 hrnky na hrubo nastrouhané mrkve (cca 10ks)
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Ingredience pro krém:

  • 500g sýru Palouček (Lučina, Philadelpiha)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma nebo javorového sirupu
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce másla

Pro posyp:

  • Čokoládové hvězdičky

Postup:

  1. Korpus: Vejce, cukr a aroma vyšleháme do pěny. Přidáme sypké suroviny a olej. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 28cm a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzduch) asi 50-60 minut.

  2. Krém: Sýr vyšleháme s máslem a cukrem do hladka. Přidáme aroma a citronovou šťávu a důkladně zašleháme.

  3. Dokončení: Po vychladnutí korpus rozpůlíme a větší část krému rovnoměrně rozetřeme mezi oběma polovinami. Zbytek krému použijeme k pokrytí celého povrchu dortu. Jako finální dotek dort ozdobíme čokoládovými hvězdičkami.

  4. Servírování: Dort necháme odležet v chladu, nejlépe přes noc, aby se chutě dokonale propojily.

Mrkvový dort je nejen vizuálně atraktivní, ale jeho chuť překoná očekávání i těch nejnáročnějších milovníků sladkého. Jeho vláčná textura a pikantní aroma skořice v kombinaci s jemným krémem a čokoládovou posypkou tvoří nezapomenutelný chuťový zážitek. Připravte tento výjimečný dort jako slavnostní pokrm na vánoční stůl a užijte si spokojenost a obdiv vašich blízkých. Dobrou chuť!

Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!

 

Náš tip:

pokud si chcete usnadnit práci, doporučujeme péci z hotové směsi Sandra Mrkváč. Perfektní výsledek je zaručen!